. . . . . . . oddíl stolního tenisu . . . . . . . .

Olympiáda skončila, překvapení se nekonalo

23.08.2016 20:48

Bez většího překvapení skončily i soutěže družstev ve stolním tenisu. Muži i ženy Číny potvrdili svou dominanci. Ženy Číny neprohrály ani jeden zápas. Pokud jsou v družstvu dvě finalistky soutěže jednotlivkyň a přidá se k nim světová jednička, pak se jiný výsledek asi nedá očekávat.

 

To muži to měli relativně těžší a dokazuje to i fakt, že nakonec jeden zápas ztratili. Ve finále porazil Mizutani Xu Xina, když prohrával 7:10 v pátém setu. V koncovce bych ale řekl, že obrat se konal spíše kvůli zbytečně ztraceným míčům Číňana, než vybojované koncovce Japonce. Ten mi připadal, že s porážkou je už víceméně smířený.  Tím se dostávám k hlavnímu překvapení z mého pohledu. Všichni 3 Číňani nejsou stroje, ale jsou to jenom lidé. Všichni si vybrali alespoň na krátkou dobu krizi, kdy byli schopní zkazit cokoliv. Zmíněný Xu Xin s Mizutanim, Ma Long s Ovčarovem v šestém setu semifinále a Zhang Like take v semifinále s Mizutanim. Věřím tomu, že brzy by mohla přijít na velkém turnaji jejich porážka. A nemusíme na ní možná čekat až do příští olympiády v Tokiu, kde budou chtít Japonci určitě proti velkému rivalovi uspět.

 

Jaké jsou moje dojmy z olympiády?

Příjemně překvapili muži Nigérie a ženy severní Korei. Míček je kulatý – Nigerijcům se nepodařilo postoupit na MS družstev z druhé divize (mimochodem kvůli divnému systému – porazili Indii ve skupině a hned se s ní neúspěšně potkali ve vyřazovacích bojích). Naopak třeba moji favoritiFrancouzi dopadli špatně, Lebesson i Gauzi byli vyřazeni brzy a i ve družstvech se poroučeli v prvním zápase s Anglií (resp. Británií).

Bohužel, takové zápasy se nadaly nikde sledovat. V tom je olympiáda nedokonalá. Nikdy žádný stream jako z jiných turnajů, ČT vysílá 8 kanálů, ale stolní tenis je na úplném okraji zájmu. Ale bohužel to odpovídá skutečnému zájmu o náš, koukal by se na to vůbec někdo?

Také systém není podle mě moc dobrý. Proč v některých sportech se hrají skupiny, ve veslování jsou opravné jízdy, ale v ping pongu je K.O.? Elizabeta Samara dostala ve třetím kole Ning Ding a I kdyby hrála sebelépe a měla by na bronz, dostala se jen mezi 32.

A proč můžou být z každé země pouze dva hráči, když například ostěpaři můžou být 3 a to bylo v kvalifikaci celkem pouze 39 závodníků. Proto se už poněkolikáté stalo, že nemohla hrát světová jednička.

Nemluvě o systému kvalifikace na OH, který je nepřehledný do posledního zápasu. To dělá náš sport méně a méně atraktivní, než skutečně je. Moc bych si přál, aby se to pro příští olympiádu změnilo.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode